top of page
simone-hutsch-_wpce-AsLxk-unsplashcrop.j

CHROOM

CHROOM

CHROOM

CHROOM
     6

Staat er onderhoud op de planning van een metalen constructie, bijvoorbeeld aan een vliegtuig en vermoedt u dat er Chroom-6 is toegepast om corrosie tegen te gaan? Dan is het raadzaam om het verdachte materiaal eerst te laten onderzoeken door een gespecialiseerd bedrijf, want blootstelling aan Chroom-6 kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Flamant beschikt over de middelen, expertise en vaardigheden om een professioneel Chroom-6 onderzoek uit te voeren. We nemen een staal[PM1]  van alle verdachte toepassingen en nemen dit mee voor nader onderzoek in ons geaccrediteerde laboratorium waar vakspecialisten met moderne apparatuur de staal zullen analyseren.

Wat is Chroom-6?

Zeswaardig chroom (Chroom-6) is een vorm van het metaalelement chroom. Deze industrieel geproduceerde variant van chroom hecht zich makkelijk aan andere metalen en kan verwerkt worden in onder meer hout, verf, cement en plastic. Chroom-6-verbindingen kunnen worden gebruikt als pigment in kleurstoffen, verf en kunststoffen en als anti-corrosiemiddel in verven, primers en coatings. Bij het galvaniseren van producten worden chroombaden gebruikt die Chroom-6-verbindingen bevatten.

Hoewel Chroom-6 ook van nature voor kan komen als mineraal, zijn industriële activiteiten de belangrijkste bron voor Chroom-6. Sectoren welke in aanraking komen met Chroom-6 zijn, onder andere, scheepswerven, bouw, auto-, vliegtuig- en treinherstel- en onderhoudsbedrijven en verfspuiterijen. Blootstelling aan Chroom-6 kan een nadelig effect hebben op de gezondheid en daarom wordt Chroom-6 volgens de wet beschouwd als een gevaarlijke stof.

Chroom-6 herkennen

In het dagelijks leven kan Chroom-6 worden aangetroffen op metalen deuren en kozijnen, oude radiatoren en in de openbare ruimte op lantaarnpalen, hekwerken en speeltoestellen. Tegenwoordig wordt Chroom-6 niet meer verwerkt in verf dat aan consumenten wordt verkocht. Sinds 2006 is het namelijk verboden om Chroom-6 toe te passen. Toch kan er in iedere verflaag of coating voor 2006 wél Chroom-6 zitten. In tegenstelling tot asbest, kunt u Chroom-6 niet zomaar herkennen. Hiervoor moet er een speciale test uitgevoerd worden. Om (gezondheids)risico’s te voorkomen, adviseren we om zowel de staalname als het onderzoek over te laten aan een expert.

Chroom-6 onderzoek

Doorgaans komt Chroom-6 vrij wanneer u het bewerkt, dat wil zeggen: zagen, slijpen, schuren, stralen, branden etc. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verwijderen van Chroom-6, zullen dan ook altijd passende veiligheidsmaatregelen moeten nemen (zoals het dragen van een geschikt pak en masker) en zullen deze werkzaamheden moeten uitvoeren in een afgesloten ruimte.

Adviesbureau Flamant adviseert u graag over de te nemen stappen en maatregelen op het gebied van (veilig) werken met Chroom-6. Hiertoe wordt een praktijkonderzoek op locatie uitgevoerd en wordt een staal genomen van alle Chroom-6 verdachte toepassingen. Het laboratorium onderzoekt in welke concentratie Chroom-6 aanwezig is. Na analyse van de stalen, ontvangt u binnen enkele dagen het analyseresultaat en rapport.

De uitslag toont het blootstellingsniveau aan en welke beschermende maatregelen bij bewerkingen getroffen moeten worden.

Wilt u verdachte toepassingen laten onderzoeken op Chroom-6? Schakel dan de diensten van Flamant in. Neem contact met ons op en we komen graag bij u langs om een staal te nemen. Help de werkomgeving voor uw medewerkers gezond te houden en neem geen risico! Wij zijn graag uw partner voor het Chroom-6 onderzoek en geven advies hoe hiermee om te gaan. Heeft u vragen? Of kunt u advies gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.

Knipsel.JPG
bottom of page